BLOG

Ne add alá a lovat

Ez azt jelenti tulajdonképp, hogy valakiből főnököt, uralkodót csinálunk.
Tegnap volt egy olyan bejegyzésem , mely szerint a 12 -es kua érkezett tanácsként ellenfelem számára. Most egy kicsit részletesebben leírom és kifejtem ezt a kuát, ugyanis nagyon érdekes az, ahogy szinte szóról-szóra képes megragadni a helyzetet és ábrázolni mindenki számára érthető módon. abban reménykedem, hogy az ellenfelem számára is, akinek meg nem inge, nehogy magára vegye!

 12 Pangás 
Jelentés: Pangás, széthullás. A nagy megy a kicsi jön. A bölcs látja a rossz jeleket, de mégsem enged igazságos egyenességéből. (kitart igazsága mellett minden körülmény között)
Ebben a kuában ég és föld mintegy taszító erőtérben találhatók, hiszen a földi (materiális) nem lehet előljárója az éginek (szelleminek, vagyis mennyeinek), márpedig a hexagram alapja a föld. A bölcs látja, hogy "az Út beszükül", megáll hát és vár. A gyenge viszont fürgén a megüresedett központi helyre lép. A bölcs nem fogad el vezető pozíciót, sőt árnyékba húzódik, kerüli a bajt. A gyenge megragad minden kínálkozó lehetőséget, s utóbb megbánhatja.
A hexagram (hat vonal hexa=hat) hat vonalának magyarázata egyenként, sorrend szerint:
1) Fűcsomóval feltépett: aki erővel feltép egy fűcsomót, az óhatatlanul is más növényt is kiszakít és maroknyi földet is szétszór. A bölcs nem erősködik., szerényen őrzi erkölcsi tisztaságát és belenyugszik helyzetébe. 
2) Kiállni és elviselni: a felsőbbség kedvét kereső gyenge ember egy időre szerencsés lehet. A bölcs viszont a szerénység útját választja és inkább nézi a más javát, mint a magáét. Kerüli a tömeget, mert tudja, mi történhet azzal, aki a korpa közé keveredik.
3) Rejtett szégyen: Nincs igazság, meginog az egyenesség. Itt a baj. Ami a gyengének sikert hozott, az a bölcsnek szégyent. Ám a gyenge végül mégsem marad a gonosz foglya, a bölcs pedig nem engedi a SZÉGYENTŐL MEGBÉNÍTANI MAGÁT! Őrzi értékeit és csak arra reagál, amire muszáj!
4) Felemelt tekintettel lépni.: a bölcs tisztában van a bajjal. A hozzá hasonlók társaságát keresi, a felsőbb erők útját kémleli.. Ezekkel a támaszokkal elkerülheti a szélsőséges tetteket és a bajt. A gyenge pedig elégedjék meg az engedelmességgel, és ne buzgólkodjon!
5) Még elveszhetünk: az akadályoztatás, a pangás vége közel. Aki (jelenleg) az erkölcs útján jár, elkerüli a veszedelmet. Ám a bölcs nem feledi, hogy a helyzet még veszélyes. Megőrzi éberségét., figyelmes és igazságos., nehogy a baj visszatérjen és bekövetkezzen a széthullás.
6) "Szél támad": vége a pangás idejének, a nyugtalanság és a veszélyeztetettség helyére béke lép. Az erős AKARATÚ bÖLCS mosolyog és ismét messze előre néz. ( vagyis végül győztesként kerül ki ebből az egész helyzetből)

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll Up