A térrendezés szükségessége

“Jelenlegi tudásunk szerint a prehisztorikus korban kezdődött a szakrális (több értelmű) építkezés.
A Távol-Keleten fontos megemlíteni a Bodh-Gaiaban 2500 évvel ezelőtt történt eseményt. Szidharta Gautama indiai herceg, aki hat esztendeig csekélyke eredménnyel kereste az élet végső értelmét, lótusztesttartásban üldögélt egy fügefa lombozata alatt, elmélyülten meditált, és egy holdfényes éjszakán sikerült belépnie a nirvanába, elérte a megvilágosodást. E pillanattól számítjuk a buddhista vallás és építészet kezdetét is.
Az ős bölcsek azt állapították meg , hogy a patkó alakzatú hegyek, olyan természeti képződmények, amelyek képesek az aktív csit felhalmozni. A patkó alakú természeti képződmény belső fókuszába áramlik a csi. Ezért a feng-shuiban kiemelt fontosságúak az ilyen természeti képződmények. A Kárpátok hegygerince jó példa a természetesen létrejött patkó alakzatra.
A honfoglaló magyarok (Kr. e. 895-907) a Vereckei -hágóról valószínüleg jól láthatták a völgyek felé áramló levegőt és felhőket. Kőrösi Csoma Sándor tibeti utazásai során talált olyan iratokat, amelyek egy Duna melletti településre hivatkoztak. A település neve: Buda-post, a jelentése: a Buddha-sztupa (templom) alatt elterülő város.
Feltehető, hogy a honfoglaló magyarokkal együtt szerzetesek is jöttek, és ismerték a feng-shui szabályait. Elképzelhető, hogy ezen ismeretek alapján döntöttek úgy, hogy a Kárpát-medencében telepedtek le. A fenti állítások még bizonyításra várnak. Viszont, ha igazak, akkor elmondhatjuk, hogy a feng-shui az ősmagyarok térrendezési elvei is.
A hegyekkel körülvett tenger öblök is képesek energiát halmozni… A patkó alakú természeti képződmény energiagyűjtő sajátosságát akkor tudjuk a legjobban kiaknázni, ha a települést a közepébe építjük. Ilyen helyeken felhalmozódik az aktív csi és éltető erejével feltölti az épületeket és a bennük lakó embereket is. A bútorok között is találhatóak olyanok, amelyek a patkó formára hasonlítanak, így képesek gyűjteni az aktív csit. Az ilyen vagy ehhez hasonló bútorok szerencsések,mert a bennük ülő emberfolyamatosan TÖLTŐDIK.”