Öt embertípus

Egyes elemek túlsúlya a horoszkópban (négy oszlopban) szintén jelentéstartalommal bír, ez alapján öt embertípust különböztetünk meg. Mit jelent az, hogy túlsúlyban van? Legalább három azonos elem esetén már túlsúlyról beszélünk.
Hatalmi Típus: az az ember , akinek a négy oszlopában sok hatalmi elem van. Életében fontos szerepet játszik a hatalom megélése, tündökölni képes benne.
- alkalmazottnak olyan személy jó, akinek van hatalom eleme, de gyenge a személyiség eleme , mivel ezek a személyek jól irányíthatóak.( Megjegyzés: én például ezért nem vagyok jó alkalmazottnak, vezető típus vagyok, csak akkor vagyok képes alkalmazkodni, ha egyetértek a kitűzött célokkal. Erős a személyiség elemem és szinte csak saját elemem van, tehát Napmester típus vagyok, akiről lentebb, később írok majd.)
- ha van hatalom elem a Mennyei törzsekben, akkor még politikus is lehet belőle.
Pénz típus: ezeknek az embereknek a négy pillérében a pénz elem dominál, az ő életüknek természetes része a pénz, függetlenül attól, hogy mennyi van nekik. Sem fizikai, sem lelki szinten nem okoz nekik problémát a pénz létének, vagy nem létének a megélése. Csak akkor tudnak gazdagok lenni, ha a Napmesterük erős.
Akadémikus típus: ezeknél az embereknél az eredet elem van túlsúlyban, sokat tanulnak, okosak. Kutatók, tudósok, tervezők és mérnökök lehetnek. Szellemi tudásuk kamatoztatásával tudnak igazán érvényesülni.
Intelligencia típus: az intelligencia elem dominál a négy pillérében, kreatívak, jó tervezők, eladók, ügynökök. Jó nekik a színészi pálya is. Megkülönböztethetőek a jó beszédkészségükről és a jó ízlésükről.
- Ha egy személynek sok intelligencia eleme van és nincs eredet eleme , akkor azt mondjuk, hogy "sok beszédnek sok az alja" típusú ember.
- Ha az intelligencia elem a Földi ágakban jelenik meg , akkor "gyorsan vág az esze" típusú ember.
Napmester típus: A négy oszlopában az önelem dominál. Az ilyen személyek hajlamosak túlértékelni magukat, de ha azt nem is , az önbizalmuk mindenképpen a helyén van. Az életükben nagyon sok versenytárs van jelen, gyakran vannak irigyeik. Emberi kapcsolataikban ők szenvedik el a legtöbb konfliktust.
       A saját elem meghatározásakor (napmester) is a mennyei törzsre , azon belül is a nap oszlopra összpontosítunk. A mennyei törzsből 10 létezik - az öt elem yin és yang változata - és mindegyik különleges tulajdonsággal bír. Ha ismerjük a nap oszlop mennyei törzsét , rögtön megállapíthatjuk, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik az adott személy. ... Megesik, hogy egy illető Qua száma és a Napmestere nem egyezik egymással . Elmondhatjuk, hogy a négyoszlopos sorsmeghatározás egy sokkal pontosabb és jellemzőbb képet ad az illetőről. A Yang az adott elem egy határozottabb, keményebb fajtája, míg a Yin a lágyabb, visszafogottabb jellemzőit képviseli az elemnek.


ElemKulcs szóJellemzőkTárgy
Yang Fakedves durva, önfejű, kompromisszumképtelen, az elvek embereFa
Yin Fa kedves alkalmazkodó, könnyen illeszkedik a különböző helyzeteknél, intellektuálisVirág
Yang Tűz Udvariasnépszerű, nyitott, barátságos , kommunikatív, könnyű vele kijönni, karizmatikus , gyors haragú, de hamar békülNap
Yin Tűz Udvarias érzékeny, érzelmes, izgatott, meleg vérű, a haragot robbanásig magába zárja, feszült, intellektuálisGyertyafény
Yang Föld Hit kitartó, lojális, kemény , ügyetlen , lassú, megbízható, szolid, nehéz, hízásra hajlamosHegy
Yin Föld Hit vékony, intellektuális, kecses, mérsékelt, békés, nyugodtKert
Yang Fém Hűségesromboló, erős egyéniség, hűségesebb a barátaihoz, mint a családjához, VezetőFegyver
Yin Fém Hűséges szimpatikus, kecses, nőies, gyengéd, mérsékelt, hűséges, szép bőr, csontok és fogakÉkszer
Yang Víz (én is)Intelligenserőteljes, hatalmas, parancsolgató, erőszakos, impulzív, határozott, főnökösködőÓceán
Yin Víz Intelligenstoleráns, finom, olyan dolgokat csinálhat, ami kimagaslóHarmatcsepp
További aspektusok figyelhetők meg a négy oszlopban:

Kövérség: túl sok tűz elem és föld elem , vagy a föld elem teljes hiány (ilyenkor kompenzál a szervezet, ezért eszik sokat az illető)lehet az oka.
Őszinteség: a Mennyei törzs óra oszlopában levő eredet elem és az év oszlopában levő pénz elem mutatja. Ezek az emberek magukat kapzsinak mutatják, de valójában nem olyanok.
Korrupt: Mennyei Törzs óra oszlopában a pénz elem  és az év oszlopában az eredet elem jelenik meg . Ezek az emberek pedig az ellenkezőjét mutatják , mint amilyenek.. Azt mutatják, hogy nem érdekli a pénz, közben nagyon is. 
Homoszexuális: ha az eredet elem sok és a társnál levő Földi Ág nem kedvező a Napmesternek, akkor létrejöhet.
Karrier: olyan munkát válasszunk, amely a legkedvezőbb elemünket szimbolizálja, vagy a horoszkóp alapján a leginkább hiányzik az egyén életéből, hogy egyensúlyt tudjon teremteni. Megfigyelhető, hogy az emberek nem így, hanem mindig a legerősebb elemük szerint választanak.