Fengshui történelem összefoglalva, röviden

Egy kis Feng Shui történelem
Az ember fejlődése során az anyagok ismerete újabb és újabb lehetőségeket biztosított a kényelmesebb, nyugodt otthon megteremtésére.
Jelenlegi tudásunk szerint a prehisztorikus korban kezdődött a szakrális (több értelmű) építkezés. Erre Európában a Stonehenge temploma
a legjobb példa. Kb. 2500 évvel ezelőtt egy esemény indította el a buddhista vallás és építészet kezdetét. Szidharta Gautama indiai herceg keresve az élet végső értelmét, lótuszüléstartásban üldögélt egy fügefa alatt meditálva 6 éven keresztül, amíg egy éjszakán belépett a nirvanába, elérte a megvilágosodást.
A Feng Shui a Távol-Keleten, Kínában fejlődött ki 6000 évvel ezelőtt. Filozófiai háttere a taoizmus. A taoizmus Lao Ce Tao Te king című művén alapul, amelyben összegyűjtötte a tanítások lényegét a” helyes útról és az erkölcsről”.
A tao jelentése: út, bölcselet, helyes viselkedési mintákat jelent.
A feng shui azokkal az élő és éltető energiákkal dolgozik, amelyek folyamatosan körülvesznek minket és hatnak az életünkre. Ezek az energiák szabályozzák viselkedésünket, magatartásunkat. Az éltető energiát csinek nevezzük, az ártalmas energiát shá-nak.
Minden hónapnak van élettel teli, valamint tétlen csi időtere. Ha valaki a hónap élettel teli csi időszakában fejleszt, születik, építkezik, gazdaggá és sikeressé válik és számíthat a felhalmozásra. A hónap a tétlen csi időszakában viszont számítani kell a szerencsétlenségre és a balsorsra.
Az asztrológiai számításoknál a nap minden második órájában megváltozik a csi áramlásának iránya, valamint minősége és ezek a csi mozgások 60 évenként ismétlődnek. Minél nagyobb az éltető csi felhalmozódása egy adott területen, annál nagyobb haszonhoz jut az emberiség. Ahol az aktív csi elterjed, termékenység tapasztalható. A csi körforgása természetes folyamat. Ahogy a földműves keresi a megfelelő termőtalajt, úgy mi is feng shui tanácsadás közben keressük a csi forrását. Az aktív csi leggyakrabban előforduló pontjai ott vannak, ahol a talaj formája megváltozott.
Az ős bölcsek azt állapították meg, hogy a patkó alakzatú hegyek, olyan természeti képződmények, amelyek képesek az aktív csit felhalmozni.
A patkó alakzatú természeti képződmény belsejébe, fókuszába áramlik a csi. A Kárpátok hegygerince jó példa a természetesen létrejött patkó alakzatra. A honfoglaló magyarok (Kr.e. 895-907) a Vereckei hágóról valószínűleg jól láthatták a völgyek felé áramló levegőt, felhőket. Kőrösi Csoma Sándor tibeti utazásai során talált olyan iratokat, amelyek egy Duna melletti településre hivatkoztak. A település neve: Buda-post, a jelentése: a Buddha-sztupa (templom) alatt elterülő város.
Feltehető, hogy a honfoglaló magyarokkal együtt szerzetesek is jöttek és ismerték a feng shui szabályokat. Elképzelhető, hogy ezen ismereteik alapján döntöttek úgy , hogy a Kárpát -medencében telepednek le. A fenti állítások még bizonyításra várnak, viszont, ha igazak, akkor elmondhatjuk, hogy a feng shui az ősmagyarok térrendezései elvei is egyben.
A patkó alakú természeti (és nem természeti) képződmények belsejében felhalmozódik az aktív csi és éltető erejével feltölti az épületeket és a bennük lakó embereket is.
A csi tehát olyan energiák, erők halmaza, amely biztosítja az általunk életnek nevezett világ folyamatos fennmaradását. A csi halmazába beleértjük a Nap fényét, a tiszta levegőt, a tiszta vizet.
A feng shui alapvető célkitűzése a csi gyűjtése és előállítása. A csi felhalmozásával azt akarja elérni, hogy az ember töretlenül fejlődjön az életét könnyebbnek érezze, feladataival bátran szembe tudjon nézni. A csi felhalmozása a lehetőségek növelését eredményezi, gazdagságra, jólétre az számíthat, aki ki is aknázza ezeket a lehetőségeket.
Köszönöm, hogy elolvastál!
30% kedvezmény szolgáltatásaimból, ha hivatkozol erre a posztomra, hogy olvastad és like-oltad ❤ 🙂
liza: 2018.12.15
Feng Shui lakberendezés - Kezdőlap - Feng Shui Design